Také vaše děti často „honí mlsná“ a vyžadují po vás bonbony, sušenky či jiné laskominy? Rádi byste je nahradili něčím zdravějším, ale děti samotné ovoce nebo zeleninu příliš nemusí? Máme pro vás pár tipů. Zkuste je nalákat na dobroty, které vypadají jako sladkosti, ale rozhodně obsahují více vitaminů.

 

Že je ovoce a zelenina pro děti to nejzdravější, ví jistě každá máma. Ale vysvětlete to dětem, které často jedí očima. A tak se občas stane, že některým špuntům prostě nestačí dát do ruky jablko či mrkev a očekávat, že budou slastí vesele chroupat. Musíte prostě vyzkoušet jiné triky a fígle. Někdy postačí nasypat do mističek sušené ovoce (nejlepší je samozřejmě z vlastních zdrojů) nebo kukuřičné křupky a cereálie, jindy zabere jen malá obměna, jak jim vše naservírujete.

Čokoládu a bonbony vyměňte za zdravější pamlsky; archiv autorkyFoto: archiv autorkyČokoládu a bonbony vyměňte za zdravější pamlsky

Což tedy nahradit celé ovoce ovocným špízem? Nebo vyměnit klasické sušenky za cereální, které si sami s pomocí dětí upečete? Sice příprava zabere trochu víc času, ale pokud chcete, aby se vaše děti místo tláskání sladkým zaměřily na něco výživnějšího, musíte se trochu snažit také vy. Navíc, když do procesu zapojíte děti, určitě zatouží svůj výtvor ochutnat a užijete si společně i chvilky legrace.

Probuďte tedy vaši fantazii nebo vyzkoušejte následující dobroty, které jsou určené hlavně malým dětem zhruba od jednoho až dvou let. Možná se vám budou hodit i v momentě, kdy má přijít návštěva s dalšími prcky nebo uspořádáte doma oslavu, kde jsou hlavními aktéry právě vaši malí strávníci.

Ovocné jednohubky

Oloupejte a nakrájejte dvě jablka na větší kostičky. Poté smíchejte žervé bez příchuti se lžící ovocného sirupu (tip: extra hustý sirup Hello nebo malinový sirup YO jsou bez konzervantů a umělých barviv) a namažte jednotlivé kostičky jablek. Abyste je neměli upatlaná, využijte zdobítko na krémy, se kterým vám to půjde jako po másle. Jako třešinku na dortu připíchněte navrch párátkem sušenou rozinku nebo brusinku. Žervé lze také nahradit Pribináčkem.

Pokud jsou děti hodně malé, párátek není třeba, starší ratolesti však budou mít pocit, že jedí skutečné jednohubky; archiv autorkyFoto: archiv autorkyPokud jsou děti hodně malé, párátek není třeba, starší ratolesti však budou mít pocit, že jedí skutečné jednohubky

Mini chlebíčky

Spojení žervé s ovocem je zajímavou kombinací, kterou lze využít i při tvoření různých mini chlebíčků. Ty si připravíte z plátků rohlíků, jež namažete Lučinou smíchanou s dvěma lžícemi hustého bílého jogurtu, a měsíčků mandarinek. Jejich prodejní sezona v obchodech právě začíná. Využít můžete na ozdobu stejně dobře i hroznové víno (bez pecek se jmenuje Sultánky).

Barevné špízy

Ovoce i zeleninu (nyní najdete v obchodech jablka, hrušky, mandarinky, pomeranče...) jednoduše nakrájejte na kostičky a napichujte střídavě na párátka. Čím více druhů ovoce či zeleniny použijete, tím pestřejší variace vytvoříte. Děti vám mohou pomáhat, a tvořit tak vlastní chuťovky. Špízy je možné polít také zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Ovoce v podobě špízů může být pro děti větším lákadlem; archiv autorkyFoto: archiv autorkyOvoce v podobě špízů může být pro děti větším lákadlem

Tip redakce: A ještě lepším řešením je malá sada na fondue. Do mističky nalijte smetanu či jogurt (u ovocných špízů může být i ovocný) a děti si do ní mohou své špízy namáčet.

Cereální sušenky

Nejprve si připravte základ ze 100 g ovesných vloček, 100 g másla, 100 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 100 g ovocného cukru, 1 vejce, citronové kůry, 30 g sušených rozinek a 30 g sušených brusinek. Směs poté tvarujte do malých hrudek, které vyskládejte na plech s pečicím papírem. Sušenky pečte při teplotě 180 stupňů Celsia zhruba 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou.

Hvězdné toasty

Stává se vám, že dětem předložíte chleba se šunkou, k němu přidáte pár kousků zeleniny a ony se svačinky ani netknou? Možná zabere jednoduchý trik. Vykrajovátka. Připravíte si sendviče se šunkou, sýrem či oblíbenou pomazánkou a jednoduše z nich vykrájejte veselé tvary.

Těstovinový salát

Zařazujeme zde také jeden z receptů naší čtenářky Radky, jejíž syn si prý tuhle mňamku oblíbil. „Většinou dělám synovi těstovinové saláty, ale poslední dobou místo zeleniny dávám ovoce a vmíchám do toho zakysanou smetanu. Myslím, že je to super svačinka, a nejen pro děti,“ popisuje svůj tip Radka Mykytcenko.